29 martie 2024
Dermatita seboreica la nivelul scalpului | Informatii utile si tratament

Dermatita seboreica este o afectiune inflamatorie a pielii ce determina aparitia rosetii, a scaumelor si, uneori, a pruritul, iar din pacate, tot mai multe persoane se confrunta cu ea. In general, se  manifeste la nivelul scalpului si, de multe ori, este confundata cu o matreata excesiva, fiind insotita si de o crestere a cantitatii de sebum la nivelul scalpului. Ulterior, scaumele se pot extinde si la nivelul liniei parului, in zona fruntii sau la nivelul urechilor. Nu este o afectiune contagioasa, insa, pentru persoana in cauza poate genera simptome neplacute. De retinut este faptul ca, in prezent, dermatita seboreica reprezinta un obiect de studiu, fiindca nicio cercetare actuala nu a putut stabili exact cauzele aparitiei bolii, manifestarile ei fiind simulare cu cele ale psoriasului ori dermatitei atopice.

Care sunt factorii care duc la aparitia dermatitei seboreice?

Exista mai multi factori de risc ce pot conduce catre aparitia dermatitei seboreice, iar printre acestea se numara:

  • Malassezia furfur care este un agent patogen iubitor de grasime si sebum
  • Excesul de sebum
  • Stresul
  • Afectiunile neurologice sau psihiatrice precum Parkinson, depresia, epilepsia
  • Sistemul imunitar slabit – persoane care au trecut printr-un transplant de organe, pacienti cu HIV sau SIDA, anumite forme de cancer sau in cazul pancreatitelor alcoolice
  • Afectiuni dermatologice precum acnee, rozacee, psorias
  • Anumite medicamente
  • Temperaturile excesive – prea cald si aer umed sau prea frig si aer uscat.

Cum este diagnosticata dermatita seboreica?

Daca te confrunti cu simptome precum scuame sau matreata la nivelul scalpului, sprancenelor, mustatii sau barbii, cruste albe galbui, inrosirea pielii si prurit, trebuie sa te grabesti sa consulti un medic. Diagnosticul va fi pus pe baza examenului fizic in cadrul examenului clinic realizat de catre dermatolog, uneori putand fi sustinut si de investigatii suplimentare precum biopsia de tesut ce are rolul de a elimina suspiciunea altor afectiuni care evolueaa cu modificari tegumentare simulare precum psoriazis, dermatita atopica, pitiriazis versicolor.

In plus, vei putea primi din partea medicului o serie de intrebari care il vor ajuta in diagonsticare si tratament:

  • Care sunt simptomele cu care te confrunti si cand au inceput sa se instaleze?
  • Este prima data cand te confrunti cu aceste simptome sau ai mai avut si in trecut?
  • Cat de intense sunt simptomele? Sunt constante sau se accentueaza uneori? Care sunt conditiile cand se agraveaza?
  • Ai incercat pana acum vreun tratament – creme, geluri, sampoane? Daca da, cat de des le-ai folosit?
  • Ai trecut in ultima perioada printr-o situatie stresanta sau ai facut schimbari majore?

Tratamente dermatita seboreica – Cele mai bune sampoane

Chiar daca dermatita seboreica nu are un tratament universal valabil, totusi vestea buna este ca exista solutii care sa o tina sub control. Sigur ca pentru a avea siguranta ca produsele pe care le folosesti sunt potrivite nevoilor tale, ar trebui sa apelezi la parerea unui specialist.

De mentionat este faptul ca in cazul oricarui tratament rezultatele depind de tipul pielii pe care il ai, de gravitatea afectiunii, precum si de zona afectata. Retine faptul ca dermatita seboreica trebuie tinuta sub control cu produse specifice, neexistand un tratament minune care sa o vindece si sa ofere garantia vindecarii pentru tot restul vietii.

In cazul dermatitei seboreice, tratamentul este unul topic, iar cele mai eficiente sampoane au in compozitie urmatoarele:

  • ketoconazol
  • zinc pirition
  • sulfura de seleniu
  • ciclopirox

Totodata, in cazul dermatitelor severe, poti folosi lotiuni cu dermatocorticoizi si salicilic sau antifungice orale, desigur la recomandarea medicului.

Mai jos, gasiti si cateva sugestii de sampoane eficiente pentru controlarea dermatitei seboreice:

Sampon tratament anti-matreata severa Ducray Kelual DS

sampon dermatita seboreica ducray kelual ds

Vezi stoc si pret

Sampon anti-matreata Alpecin Dandruff Killer

Alpecin Dandruff Killer Sampon anti-matreata

Vezi stoc si pret

Sampon anti-matreata La Roche-Posay Kerium DS

sampon dermatita seboireca la roche posay

Vezi stoc si pret

Sampon anti-matreata Vichy Dercos

sampon dermatita seboreica vichy dercos

Vezi stoc si pret

Sampon dermatita seboreica Blue Cap Catalysis

Sampon dermatita seboreica Blue Cap, Catalysis

Vezi stoc si pret

Sampon anti-matreata si scalp iritat Mediket Plus Benemedo

Sampon impotriva matretii si scalpului iritat Mediket Plus

Vezi stoc si pret

Sampon anti-matreata si iritatie scalp Seboderm cu Ketoconazol 2%

Sampon antimatreata 2% Seboderm

Vezi stoc si pret

Sampon anti-matreata pentru scalp gras Neutrogena T/Gel Oily Scalp

Sampon anti-matreata pentru scalp gras Neutrogena T/Gel Oily Scalp

Vezi stoc si pret

Intrebari frecvente despre dermatita seboreica

  • Este dermatita seboreica o afectiune permanenta?

Evolutia bolii nu are o traiectorie prestabilita, astfel ca pot aparea episoade in care se agraveaza si episoare de remisiune. Nu este o afectiune permanenta, dar poate aparea oricand pe parcursul vietii sub influenta anumitor factori declansatori. Insa, un tratament potrivit poate preveni astfel de pusee.

  • Poate fi prevenita dermatita seboireca?

Raspunsul este relativ, spre exemplu, daca exista predispozitie genetica sau anumiti factori declansatori pe care nu ii putem controla, dermatita nu poate fi prevenita. Medicii recomanda ingriirea corespunzatoare a pielii evitand produse cu potential iritant si folosirea sampoanelor speciale care au rol antiinflamator si antipruriginos. De asemenea, este esential ca samponul pe care il folositi sa stea pe scalp cel putin 5 minute.

  • Poate determina dermatita seboreica pierderea parului?

Fiindca este vorba despre o afectiune inflamatorie la nivelul scalpului, poate interfera cu fazele de crstere ale foliculilor pilosi. De regula, infectiile sau inflamatiile locale stimuleaza tranzitia firelor de par din faza de crestere in faza de cadere, insa procesul este reversibil, iar firele respective se vor regenera, in special, dupa vindecarea puseului.

  • Ce legatura are stresul cu aparitia matretii?

Din pacate, puseele de dermatita seboreice sunt in stransa legatura cu factorii emotionali, iar anxietatea, oboseala si lipsa somnului pot determina eliberarea de hormoni de stres ce cresc activitatea glandelor sebacee cu hipersecretie de sebum, reprezentand un substrat pentru agentii ce conduc la aparitia acneei si dermatitei seboreice. De aceea, un stil de viata echilibrat este solutia.

  • Dermatita seboreica poate aparea in urma unei igiene precare a scalpului?

Din nefericire, inca mai exista mitul care sustine ca spalarea frecventa a scalpului si parului ar agrava seboreea sau exfolierea. Nimic mai fals! Medicii dermatologi ne sfatuiesc sa spalam scalpul ori de cate ori este nevoie, cand incepe sa produca sebum, se creeaza cojite, ba chiar, in cazul dermatitei seboreice, recomanda si spalarea zilnica. Sampoanele ajuta la calmarea inflamatiei, elimina delicat scuamele, tratand inclusiv cauza, nu doar efectul.

  • Cum spalam corect scalpul?

In primul rand, folosim apa caldura si nu fierbinte. Apa foarte calda intensifica procesul inflamator. Pentru o curatare eficienta, folosim buricele degetelor atunci cand aplicam samponul si niciodata unghiile care zgarie scalpul. Contactul cu spuma samponului tebuie sa fie de minim 5 minute, iar ideal ar fi sa samponati parul de doua ori.

Sfaturi utile 

  • Spalarea scalpului si parului. Aplicati samponul si masati bine scalpul cu buricele degetelor pana ce acesta va face spuma. Lasati spuma sa actioneze pe scalp cel putin 5 minute, dupa care clatiti si repetati procedeul. Este esential sa folositi sampoane specifice, iar spalarea parului sa se faca frecvent, la aproximativ doua zile. Sub nicio forma scalpul nu trebuie sa fie acoperit de sebum.
  • Evita produsele dure. Se recomanda spalarea frecventa a scalpului, insa foloseste produse care sa inmoaie pielea, iar dupa fiecare samponare clateste foarte bine.
  • Evita produsele de styling. Medicii recomanda evitarea spray-urilor, gelurilor, fixativelor, spumei de par, uleiurilor si in general a produselor cosmetice, fiindca pot intensifica simptomele neplacute ale dermatitei seboreice.
  • Evita produsele care contin alcool. Alcool-ul poate reactiva simptomele bolii, in cazul in care acestea sunt tinute sub control cu un sampon bun si au disparut.

4 thoughts on “Dermatita seboreica la nivelul scalpului | Informatii utile si tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *