Top 3 cele mai bune geluri de curatare pentru ten gras pe care le-am testat

Gelul de curatare este unul dintre produsele esentiale in rutina de ingrijirea a tenului indiferent de tipul acestuia. Cu atat mai mult cand vine vorba despre tenul gras, curatarea corespunzatoare a acestuia devine si mai importanta pentru a ne putea bucura de o piele fara probleme majore. Spalarea tenului trebuie realizata atat in rutina de dimineata, cat si in rutina de seara cu produse specifice.

Cum definim un ten gras?

Am putea spune ca tenul gras este o tipologie destul de usor de identificat. In general, acesta prezinta un luciu permanent, cauzat de dezechilibrul glandelor sebacee ce secreta o cantitate prea mare de sebum.

Astfel, un ten gras va avea un aspect lucios, piele groasa, rezistenta, dar si pori dilatati. De asemenea, tenul gras este unul mai tonic, de culoare galbuie cauzat de keratina ce predomina in stratul superficial. Porii sunt dilatati tocmai din cauza continutului ridicat de sebum de la nivelul pielii, suprafata acesteia capatand un aspect de coaja de portocala.

Pe de alta parte, tenul gras are tendinta de a se rida mai greu decat un ten uscat, insa ridiurile in general, devin mai profunde.

Totodata, pielea grasa poate deveni usor o piele seboreica, oferind conditiile ideale pentru aparitia comedoanelor si chiar a acnei.

Suprasecretia glancelor sebacee poate modifica pH-ul natural, iar cu lipsa ingrijirii potrivite, tenul gras este predispus si la infectii. De asemenea, machiajul are tendinta de a avea o rezistenta mai scazuta decat pe orice alt tip de ten.

Realizand o clasificare in functie de intensitatea secretiei de sebum, distingem urmatoarele categorii:

  • tenul gras uleios – care apasand pe suprafata sa, aceasta ramane neteda, dar lucioasa, observandu-se picaturi de grasime.
  • tenul gras asfixic – ce se caracterizeaza prin piele ingrosata, avand o suprafata mai aspra din cauza celulelor cornoase ce se descuameaza incomplet. In acest context, sebumul si transpiratia nu se pot elibera complet, iar oxigenarea va fi realizata partial.

Top 3 cele mai bune geluri de curatare pentru ten gras pe care le-am folosit

#1 Gel de curatare ten gras cu argila alba Kiehl’s Rare Earth Deep Pore Daily Cleanser

Top 3 cele mai bune geluri de curatare pentru ten gras pe care le-am testat

Gelul de curatare Kiehl’s Rare Earth Deep Pore Daily Cleanser asigura o curatare profunda si eficienta a tenului gras, dar si a celui mixt, mai ales, in cazul in care va confruntati cu porii dilatati. Acesta are o formula cu Argila alba amazoniana si Aloe Vera, fiind special conceput pentru a fi folosit fara probleme zi de zi.

Are capacitatea de a indeparta delicat, dar eficient impuritatile si sebumul, ameliorand aspectul porilor. Proprietatile exfoliante ale acestuia contribuie la indepartarea celulelor moarte si netezirea pielii, fara senzatie de uscaciune sau iritatie.

Aplic o cantitate suficienta de produs pe pielea umeda, dupa care masez delicat fata si gatul folosind miscari circulare pret de aproximativ un minut. Dupa masaj, clatesc cu apa calduta din abundenta, pana indepartez complet produsul. Senzatia de dupa curatare cu acest produs este una extrem de placuta, pielea simtindu-se proaspata si catifelata.

Produsul poate fi folosit zi de zi fara probleme, atat dimineata cat si/sau seara. Este foarte important, insa, sa evitati zona ochilor pentru a preveni iritatiile.

Vezi detalii si pret

 

#2 Gel de curatare pentru ten gras sau mixt Eladerm cu BHA

Top 3 cele mai bune geluri de curatare pentru ten gras pe care le-am testat

Gelul de curatare de la Eladerm cu BHA este o solutie indicata pentru tenul gras sau mixt. Acesta asigura o curatare in profunzime ceea ce conduce la eliminarea impuritatilor si excesului de sebum, revitalizand astfel pielea. Prezinta o formula avansata ce include doua ingrediente principale cu rol de hidratare si mentinere a barierei naturale de protectie a pielii.

Unul dintre ingredientele cheie ale acestui produs este, desigur, acidul salicilic, un acid BHA derivat din scoarta de salcie, care este foarte cunoscut si apreciat pentru proprietatile sale de a combate acneea si de a desfunda porii blocati. De asemenea, acidul salicilic asigura o exfoliere blanda a celulelor moarte si ajuta la reglarea excesului de sebum. Prezinta efecti antiinflamator, antimicrobian si antibacterian.

Glicerina este un alt ingredient cheie din acest produs. Fiindca hidratarea este importanta si in cazul tenului gras, glicerina este cea care ajuta in cazul acestui produs ca pielea sa atraga si sa retina apa in straturile sale.

Alantoina este un alt ingredient cheie care completeaza formula acestui produs, avand rolul de a proteja pielea. Astfel, aceasta ofera proprietati cicatrizante, antiiritante si hidratante, pentru a favoriza vindecarea leziunilor, pentr ua calma pielea sensibila si restabili functia de protectie a pielii.

Gelul de la Eladerm cu BHA poate fi folosit in rutina de zi cu zi, chiar si de doua ori pe zi – dimineata si seara. Se aplica o cantitate potrivita de produs pe tenul umed si masez usor cu miscari circulare, dupa care clatesc foarte bine. Evit contactul cu ochii.

Vezi detalii si pret

 

#3 Gel de curatare ten gras si acneic Rilastic Acnestil

Top 3 cele mai bune geluri de curatare pentru ten gras pe care le-am testat

Gelul de curatare Rilastil Acnestil prezinta o formula special conceputa pentru a satisface nevoile tenului gras cu tedinta acneica, dar este potrivit si pentru tenurile sensibile. Gratie compozitiei acestuia, reuseste sa curete foarte bine impuritatile si sa reechilibreze tenul incarcat cu aspect lucios, dar fara a compromite bariera hidro-lipidica a pielii.

Produsul are o formula delicata cu pielea si minimizeaza riscul de iritatii si reactii alergice. Are o formula non-comedogenica si hipoalergenica, fiind testat clinic pentru a asigura eficacitatea si siguranta utilizarii pe termen lung. De asemnea, este testat pentru a verifica prezenta nichelului, cobaltului, cromului, paladiului si mercurului, ceea ce inseamna risc redus de reactii alergice la aceste metale.

Produsul poate fi utilizat zi de zi, chiar si de doua ori pe zi. Se aplica pe pielea umeda, se maseaza usor pana se formeaza o spuma delicata, timp de un minut. Dupa care, se clateste din abundenta.

Vezi detalii si pret

Ce ingrediente ma intereseaza in mod special atunci cand aleg cel mai bun gel pentru ten gras?

Ca fiecare produs cosmetic pe care il achizitionez si atunci cand vine vorba despre gelul de curatare sunt atenta la lista de ingrediente pe care produsul o contine pentru a ma asigura ca este potrivita nevoilor pielii mele. Asa cum am spus deja, curatarea corecta este un pas esential pentru sanatatea tenului gras, iar alegerea produselor a fost o adevarata provocare de fiecare data. De-a lungul timpului am intalnit tot felul de produs, unele cu formule blande si potrivite nevoilor care mi-au placut, dar si variante de produse care nu faceau altceva decat sa imi agreseze pielea.

Un prim ingredient pe care pun accent atat in produsele de curatare, cat si utilizat ca atare sub forma de ser sau lotiune este acidul salicilicAcesta este un exfoliant beta-hidroxi care are capacitatea de a penetra in profunzime porii reusind in acest fel sa elimine excesul de sebum, dar si celulele moarte. Mai mult decat atat, ofera proprietati antiinflamatorii, reduce roseata si inflamatia specifica tenului gras si acneic.

Niacinamida sau Vitamina B3 este un alt ingredient care joaca un rol important in ingrijirea tenului gras. Aceasta poate regla productia de sebum, ceea ce inseamna ca luciul inestetic de la nivelul pielii poate fi redus. De asemenea, prezinta si proprietati antiinflamatorii si antioxidante, reusind astfel sa imbunatateasca aspectul si textura pielii.

Poate multe dintre voi nu v-ati fi asteptat, insa tenul gras are si el nevoie de hidratare. In acest context, glicerina este ingredientul care are in vedere curatarea eficienta, dar blanda a pielii, oferind astfel hidratarea de care are nevoie. Cu alte cuvinte, glicerina atrage apa in straturile superioare ale pielii imbunatatindu-i nivelul de hidratare.

Extractul de plante cu proprietati astringente precum menta, hamamelis sau salcia alba contribuie deopotriva la imbunatatirea aspectului porilor si la mentinerea aspectului mat al pielii.

Asa cum spuneam mai devreme, un gel de curatare bun are si o formula blanda, care un agreseaza pielea. In acest context, de multe ori caut un produs de curatare care sa contina surfactanti blanzi cum ar fi sulfatul de sodiu laureat care curata foarte bine pielea si nici nu o usuca excesiv.

Cum imi curat tenul gras pentru a preveni eventualele probleme?

Persoanele care se confrunta cu tenul gras cunosc foarte bine problemele la care acesta este predispus – cosuri sau acnee, comedoane, puncte negre si pori incarcati. Pentru a evita toate aceste probleme, urmez cateva reguli de care nu ma dezic niciodata.

In primul rand, caut sa folosesc produse de curatare potrivite tipologiei mele de ten, dar cat mai putin agresive. Retineti ca produsele de curatare agresive nu fac altceva decat sa usuce excesiv pielea, care in semn de aparare la deshidratare va produce si mai mult sebum.

De asemenea, folosesc de doua ori pe zi gel de curatare – acelasi gel sau geluri diferite. Nu este neaparat o regula aceasta, eu fac acest lucru fie atunci cand vreau sa testez un gel de curatare nou, fie dupa cum imi simt pielea. Nu spalati fata mai des de doua ori pe zi pentru ca veti stimula si mai mult productia de sebum, insa nici mai rar de atat.

Fara doar si poate, exfolierea tenului joaca un rol important in ingrijirea pielii. In acest context, va incurajez si pe voi sa introduceti in rutina un exfoliant pe care sa il folositi de 1-2 ori pe saptamana sau mai des daca producatorul produsului pe care il alegeti indica acest lucru. Fie ca optati pentru un peeling chimic pentru uz casnic, fie pentru un peeling enzimatic, nu omiteti acest pas. Va asigur ca face diferenta si va va ajuta sa obtineti o piele mai sanatoasa si mai bine curatata de celule moarte, sebum si alte reziduuri din pori.

Nu uitati, insa, sa folositi si creme hidratante potrivite tenului gras care sa regleze nivelul de hidratare de la nivelul pielii si, implicit, echilibrul natural al pielii. De regula, aceasta va avea o textura mai lejera si nu va crea un film gras pe suprafata pielii.

In plus, mastile cu argila aplicate ocazional pot ajuta in combaterea excesului de sebum. De asemenea, ajuta si la imbunatatirea porilor dilatati, tenul devenind mai luminos.

Ce evit pentru a nu agrava problemele tenului gras?

Fiindca imi doresc sa tin cat mai bine problemele sub control, evit anumite obiceiuri gresite care pot conduce la agravarea lor. In continuare, am sa mentionez cateva lucruri pe care personal evit sa le fac.

Incep lista cu evitarea spalatului excesiv al fetei. Astfel, asa cum am mai spus si anterior, spal zilnic tenul de doua ori – dimineata si seara, folosind produse speciale de curatare. Totodata, am grija sa nu imi aplic pe ten produse prea agresive care imi dezechilibra protectia naturala a pielii. In plus, apa cu care imi spal fata nu trebuie sa fie nici foarte calda, dar nici prea rece.

Nu subestimez niciodata importanta hidratarii pielii, astfel ca nu omit sa folosesc creme hidratante lejere sau creme calmante/regeneratoare in functie de nevoie.  Pe de alta parte, evit sa folosesc creme sau produse cosmetice uleioase, care pot provoca si mai mult sebum.

Evit sa imi ating tenul cu mainile murdare pe pracursul zilei, fiindca acesta este un mod foarte usor de a crea infectii bacteriene la nivel cutanat. De asemenea, evit si folosirea produselor cosmetice vechi, fiindca acestea sunt un adapost excelent pentru bacterii ce conduc la formarea acneei si dermatite iritative de contact.

Nu omit niciodata aplicaraea protectiei solare si, de asemenea, am foarte mare grija atunci cand aleg. Sunt din nou atrasa de formule cat mai lejere, dar eficiente in ceea ce priveste protectia UV.

Totodata, evit sa cad si in cealalta extrema – aceea de a imi exfolia excesiv pielea, cu toate ca tentatia este mare. In acest context, nu exfoliez pielea mai des de 1-2 ori pe saptamana – in functie de produs si de cat de puternic este.

Mai mult decat atat, evit sa imi supraincarc pielea aplicand prea multe produse deodata sau produse incompatibile cu nevoile pielii mele. Acestea nu fac decat sa ne blocheze porii si sa sporeasca productia de sebum.

De asemenea, v-as sugera sa nu neglijati nici alimentatia si stilul de viata, caci este dovedit faptul ca prin consumul excesiv de alimente grase, prajite, lactate sau cu un indice glicemic ridicat, tenul are vizibil de suferit, iar in cazul multor persoane, acneea se declanseaza sau se agraveaza.  In schimb, ma axez pe consumul de alimente bogate in acizi grasi omehga-3 cum ar fi pestele, semintele de in, nucile, fructele si legumele bogate in antixoidanti care ajuta sa echilibrarea productiei de sebum. Si bineinteles, nu uit de hidratarea interioara si recunosc ca incerc din rasputeri sa ma hidratez cat mai bine.

 

andreea

Numele meu este Andreea, autoarea blog-ului PareriCosmetice.ro. Din pasiune pentru frumos si dorinta de a ajuta si alte femei sa descopere ceea ce li se potriveste, am creat acest site unde impartasesc experientele mele cu diferite produse cosmetice. Imi place sa ma documentez in permanenta, sa descopar produse bune si tratamente inovatoare. Fiecare articol pe care il realizez are la baza o documentare foarte buna, dar si experienta personala, pentru ca fiecare cititoare sa isi poate crea o imagine cat mai obiectiva despre produsul de care este interesata. In egala masura, imi place sa aud si alte pareri, de ceea, te astept cu interes in rubrica de comentarii a articolelor pentru a impartasi cu noi si experienta ta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi sus