Pori dilatati : ce sunt, de ce apar si cum ii tratam

Porii dilatati constituie un subiect destul de sensibil pentru multe fete, care, in goana, dupa un ten perfect au incercat tot felul de „creme minune” si alte tratamente fara a oferi, insa, randamentul mult dorit. Nu este de mirare, pentru ca cele mai multe dintre noi au ca si modele diverse persoane de pe Instagram, locul unde nu exista defecte, imperfectiuni sau pori. Nimic mai fals! Trebuie sa fim constiente de faptul ca, in general, in social media, shooting-uri sau reviste, pozele sunt intotdeauna prelucrate si poate ca, multe dintre voi v-ati intalnit vreodata cu fete pe care le vedeati doar in online sau la televizor si ati ramas surprinse de faptul ca imaginea virtuala cu cea reala nu prea corespunde. Ei bine, si mie mi s-a intamplat in urma cu ceva timp!

Ce sunt porii?

Porii sunt parte integrata din structura pielii, avand un rol deosebit de important in buna functionare a acesteia. Dimensiunea acestora poate varia de la o persoana al alta, fiind o caracteristica genetica. O notiune extrem de gresita si departe de realitate este aceea ca putem inchide porii. Porii nu pot fi inchisi si nici nu este recomandat din punct de vedere medical sa fie inchisi, caci ele reprezinta, in speta, canalele de „evacuare” ale pielii noastre.

Pe de alta parte, totusi, exista cateva modalitati prin care putem diminua aspectul porilor, astfel incat acestia sa devina mai putin vizibili, fie prin proceduri minim invazive, fie prin intermediul unei rutine bine gandite. Insa, ceea ce trebuie sa intelegi inca de la inceput este ca puteti reduce porii dilatati cu ajutorul produselor potrivite pana la dimensiunea lor genetica, insa niciodata nu ii veti putea face sa dispara de tot. De asemenea, procedurile realizate din clinice ofera rezultate doar provizorii.

Pori dilatati cauze

Dincolo de mostenirea genetica, exista si alte cauze care pot conduce la dilatarea porilor. Chiar daca genetic nu ai fi predispusa la acest lucru, ei bine, anumiti factori externi pe care ii neglijeti s-ar putea ocupa de acest lucru.

O prima cauza a dilatarii porilor este reprezentata de expunerea prelungita la soare. Iata, inca un motiv sa nu faci exces si sa te protejezi cu creme cu protectie solara potrivita. In plus, pe langa dilatarea porilor, expunerea excesiva la soare determina imbatranirea prematura a pielii si aparitia petelor.

O alta cauza pot fi tratamentele agresive care provoaca exces de sebum. De asemenea, si fumatul poate contribui la dilatarea porilor si la aspectul deloc placut al acestora.

Machiajul purtat in exces poate contribui la deschiderea porilor, in speta, fondul de ten foarte gros, care infunda practic porii si nu permite pielii sa respire. In plus, acest gen de fond de ten poate duce si la aparitia cosurilor sau, mai rau, la aparitia acneei. In acelasi timp, si tenul gras poate veni la pachet cu pori mariti si incarcati.

 

Pe de alta parte, nu doar tenul gras este predispus dilatarii porilor. La fel de bine, putem intalni un ten mixt, un ten deshidratat sau un ten sensibil cu pori dilatati. Insa, nu este obligatoriu sa fie pe toata fata. Putem intalni ten cu pori dilatati pe nas, pe frunte sau pe obraji.

Daca sunteti in cautarea unei rutine pentru porii dilatati, atunci trebuie sa alegeti produsele potrivite astfel incat sa fie in concordanta cu tipul vostru de ten. Timpul in care veti putea vedea rezultatele variaza de la o persoana la alta si anume depinde de cat de dilatati sunt porii in momentul in care incepeti tratamentul. Trebuie sa fiti constiente ca o persoana care genetic are pori foarte vizibili, pielea nu va putea arata ca a unei persoane care are porii prea putin vizibili. Practic, cheia acestei situatii se refera la punctul din care plecam, la mostenirea genetica si la tipul pielii.

Asa cum spuneam anterior, inchiderea porilor nu este tocmai o idee buna. De ce? Pentru joaca un rol major in buna functionare a pielii noastre. Este normal sa se vada? Ei bine, da, este foarte normal sa ii vedem. Problema porilor apare atunci cand acestia devin din ce in mai vizibil, si nu existenta lor in sine.

Care sunt problemele provocate de punctele negre si cum ingrijim un astfel de ten?

In primul rand, un astfel de ten este mai predispus la puncte negre si comedoane decat celelalte tipuri de ten. Asadar, un pas foarte important in ingrijirea tenului cu pori dilatati este curatarea lui eficienta si nu curatarea excesiva. Punctele negre care se formeaza nu vor putea fi scoase acasa, ci va fi nevoie sa le scotati la cosmetica sau la o clinica in cadrul unui tratament facial. Este obligatoriu ca pentru a avea un ten sanatos sa extragem atat punctele negre, cat si comedoanele.

Dupa ce tenul a fost curatat de puncte negre si comedoane,  va puteti axa pe prevenirea lor si mentinerea porilor curati. Astfel, daca tenul va permite puteti adauga in rutina voastra un produs sau chiar doua care sa contina BHA/acid salicilic. Acidul salicilic are capacitatea de a patrunde profund in pori si de a ii curata eficient. In acelasi timp, este recomandat si un exfoliant care sa actioneze la suprafata si sa indeparteze celulele moarte pentru a preveni depunerea acestora in pori.

Prin urmare, un produs care contine AHA si BHA ajuta atat la curatarea in profunzime, cat si la suprafata a tenului.

Pori dilatati tratament

Exista mai multe tipuri de produse pe care le puteti folosi pentru imbunatatirea aspectului porilor si pentru obtinerea unui ten curat. Puteti opta pentru un gel de curatare cu acid salicilic, pentru un toner cu acid salicilic sau daca nu aveti voie sa folositi acid salicilic puteti opta pentru alte produse cu ingrediente destinate curatarii porilor care nu au in compozitie salicil.

Pentru un astfel de ten, medicii dermatologi recomanda exfolierea o data sau de doua ori pe saptamana, in functie de tipul de ten pe care il aveti. De asemenea, puteti alege mastile cu rol de exfoliere sau mastile cu rol de purificare in profunzime. Exista si plasturi cu rol exfoliant care vor fi aplicati pe pasi avand o solutie care dizolva pentru curatarea porilor in profunzime. Puteti alege si peeling pad-urile fie cele generale care contin un mix de substante, fie pentru ten sensibil, ser cu nicianimide ce are proprietati seboregulatoare, regland astfel productia de sebum.

Bineinteles, exista si crema pentru pori dilatati ce are rolul de a ii micsora. Atentie, insa, la cremele pe care le alegeti. Sfatul meu este sa optati pentru cele tip tratament, caci multe dintre acestea sunt, de fapt, primere care nu ajuta, ci doar acopera.

Produse testate care mi-au placut

Ser niacinamide Geek & Gorgeous

niacinamide geek&gorgeous

Vezi detalii si pret

Ser Revox Just Niacinamide 10%

Just Niacinamide revox

Vezi detalii si pret

Academie All Skin Types – peeling enzimatic

Academie All Skin Types

Vezi detalii si pret

SVR Sebiaclear Mat+Pores – fluid matifiant

SVR Sebiaclear Mat+Pores

Vezi detalii si pret

Purito BHA Dead Skin Moisture – gel exfoliant

Purito BHA Dead Skin Moisture

Vezi detalii si pret

Cosrx BHA Blackhead Power Liquid esenta exfolianta

Cosrx BHA Blackhead Power Liquid

Vezi detalii si pret

andreea

Numele meu este Andreea, autoarea blog-ului PareriCosmetice.ro. Din pasiune pentru frumos si dorinta de a ajuta si alte femei sa descopere ceea ce li se potriveste, am creat acest site unde impartasesc experientele mele cu diferite produse cosmetice. Imi place sa ma documentez in permanenta, sa descopar produse bune si tratamente inovatoare. Fiecare articol pe care il realizez are la baza o documentare foarte buna, dar si experienta personala, pentru ca fiecare cititoare sa isi poate crea o imagine cat mai obiectiva despre produsul de care este interesata. In egala masura, imi place sa aud si alte pareri, de ceea, te astept cu interes in rubrica de comentarii a articolelor pentru a impartasi cu noi si experienta ta!

7 thoughts on “Pori dilatati : ce sunt, de ce apar si cum ii tratam

  1. Foarte bun revox, m-a surprins placut la cat este de ieftin nu ma asteptam la rezultate atat de bune

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi sus